Help! Een zieke hond.
-
28 juli 2024
Ik was laatst aan het oppassen bij een hond, en ‘s nachts werd ik wakker omdat hij aan het spoken was. Toen hoorde ik hem spugen. Natuurlijk ben ik niet boos op hem geworden; ik heb het schoongemaakt. Daarna hebben we dit proces nog een paar keer doorlopen: hij spuugt, ik stel hem gerust en maak het schoon. Na drie keer ben ik even met hem beneden gebleven. Ik heb even gekeken hoe hij zich gedroeg. Hij stopte met tongelen, zijn tandvlees zag er normaal uit, en hij ging rustig slapen. Toen kon ik ook weer naar bed! De volgende dag was er niks meer aan de hand. Maar hoe kan je als eigenaar nou het best reageren wanneer je hond ineens ziek is?
Oorzaken van Diarree en Spugen bij Honden
Er zijn verschillende oorzaken voor diarree en braken bij honden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Dieetveranderingen: Plotselinge veranderingen in het dieet van je hond kunnen leiden tot maagklachten en diarree. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een nieuw soort voer introduceert of als je hond iets ongewoons van de straat heeft gegeten.
- Voedselintolerantie of -allergieën: Sommige honden zijn intolerant of allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot braken en diarree.
- Infecties: Bacteriële, virale of parasitaire infecties kunnen ook diarree en braken veroorzaken. Voorbeelden zijn Pravo-virus, giardia en salmonella.
- Inname van giftige stoffen: Honden zijn nieuwsgierig en kunnen dingen eten die giftig voor hen zijn, zoals bepaalde planten, menselijke medicijnen, of huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
- Stress of angst: Net als mensen kunnen honden last krijgen van hun maag door stress of angst. Veranderingen kunnen de oorzaaak zijn van stress, denk aan: een verhuizing of de komst van een nieuwe kat of hond.
- Medische aandoeningen: Chronische aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte (IBD), leverziekte, nierfalen, of pancreatitis kunnen braken en diarree veroorzaken.
Wat te Doen als je Hond Ziek Is
Wanneer je hond ziek is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem te helpen en de situatie te beoordelen:
- Observeer het gedrag van je hond: Let op tekenen zoals overmatig tongelen (kort, en snel achter elkaar aflikken van de bek), wat betekent dat de hond misselijk kan zijn. Controleer het tandvlees van je hond. Gezond tandvlees moet roze zijn. Wit of blauw tandvlees kan wijzen op een ernstiger probleem en vereisen onmiddellijke aandacht van een dierenarts.
- Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt. Braken en diarree kunnen snel leiden tot uitdroging.
- Eetpauze: Geef je hond een paar uur geen eten om zijn maag te laten rusten. Na 12-24 uur kun je beginnen met het geven van kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel, zoals gekookte kip en rijst.
- Contacteer de dierenarts: Als de symptomen aanhouden of als je hond andere symptomen vertoont zoals lethargie, bloed in de ontlasting of braken, of als hij weigert te eten of drinken, neem dan contact op met je dierenarts.
- Voorkom stress: Zorg voor een rustige omgeving voor je hond en vermijd plotselinge veranderingen in zijn routine of omgeving.
- Voedselinname bijhouden: Noteer wat je hond eet en wanneer de symptomen zich voordoen. Dit kan de dierenarts helpen bij het stellen van een diagnose.
Preventie
Preventie is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je hond ziek wordt:
- Introduceer nieuw voer geleidelijk.
- Zorg ervoor alle giftige stoffen op veilige plekken staan zodat de hond er niet bij kan. (denk ook aan mensen eten, zoals chocolade, avocado, druiven en zuiker)
- Houd het dieet consistent en vermijd het geven van menselijk voedsel.
- Zorg voor een stressvrije omgeving.
- Regelmatige controle bij de dierenarts voor preventieve zorg (jaarlijksconcult met vaccinatie).
Het is nooit leuk om je hond ziek te zien, maar met de juiste zorg en aandacht kun je hem helpen snel te herstellen. Blijf altijd alert en wees niet bang om de hulp van een professional in te roepen als dat nodig is.